Drogie Czytelniczki i Czytelnicy! Przedświąteczne napięcie w naszych
kuchniach rośnie. Żeby je nieco rozładować podam kilka rad, które choć mają już
prawie wiek, są dziś jak najbardziej aktualne. Ich autorką jest przedwojenna
znawczyni kuchni i gospodarstwa domowego Maria Disslowa, która zamieściła te
złote myśli w książce „Jak gotować” wydanej w 1932 roku:
„Trudność nie leży w technicznym przygotowaniu potraw. Tylko w dokładnym
obliczeniu czasu i porządku, w jakim kilka potraw od razu ma być ugotowanych. Trudność
tę można pokonać, zabierając się do czynu w następujący sposób:
1. Obmyślić [wszystko] w przeddzień gotowania 2. Wynotować na kartce wszystkie produkty potrzebne do obiadu
3. Naszkicować ołówkiem szczegółowy porządek wykonania”
To naprawdę działa!
Wszystkim czytelniczkom i czytelnikom życzę na Boże Narodzenie wszystkiego najlepszego.
Zdrowia, spokoju i miłości!
A nowy, 2017 rok niech będzie dla Was
najszczęśliwszy.
Pocztówka przedwojenna, ale jakaś taka aktualna…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz