poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Herbatniki ze starej formy



Herbatniki ze starej formy


Stare formy do pieczenia są po prostu fantastyczne! Nawet jak smak ciasta nie będzie rewelacyjny to na pewno będzie ono piękne i oryginalne. Niedawno kupiłam na pchlim targu piękną niemiecką, żeliwną foremkę do herbatników. Pochodzi chyba – tak wskazują desenie i liternictwo – z lat 40. XX wieku. Prawie natychmiast ją wypróbowałam, a zaglądając niecierpliwie przez szybkę do środka piekarnika czułam się jak mała dziewczynka, która nie może doczekać się smakołyków. Skorzystałam z przepisu na klasyczne herbatniki petit beurre – czyli „małe maślane”.






Takie foremki do drobnych ciasteczek jeszcze do na początku XX wieku wykonywano głównie z drewna. Piękny ich zbiór znajduje się w Muzeum-Kasztelu w Szymbarku koło Gorlic.  



Formy do ciasteczek ze zbiorów Muzeum-Kasztelu w Szymbarku




Herbatniki domowe


100 g masła (temperatura pokojowa)

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce około godziny. Potem odrywać kawałki i wałkować na grubość około 2-3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka i układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż brzegi lekko się zrumienią.

Takie herbatniki można przechowywać do siedmiu dni, w zamkniętym pojemniku. Ale z pewnością siedmiu dni nie doczekają… Surowe ciasto można przygotować kilka dni wcześniej, a nawet zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz