Dziś proponuje
upieczenie domowego chleba. Nie będzie to jednak swojsko pachnący bochenek, który
prosi się o posmarowanie smalcem, ale wersja śródziemnomorska, bo z oliwkami i
orzechami. Przepis znalazłam na ściennym kalendarzu kuchennym (można w nich
znaleźć prawdziwe kuchenne perełki) i od razu wypróbowałam. Jest oryginalny w
smaku i najlepiej jeść go po prostu z masłem. Bochenek wychodzi nieduży, i bądźcie
pewni, że zniknie w mgnieniu oka!
Jeszcze dwie ciekawostki
o chlebie:
Chleb rewolucyjny
We Francji po rewolucji władze zakazały
jedzenia chleba białego z mąki pszennej – symbolizowało ono znienawidzoną
arystokrację, która twierdziła, że ma tak delikatny żołądek że nie może jeść
chleba żytniego. Specjalnym dekretem nakazano pieczenie chleba pszenno-żytniego
– lud francuski mógł teraz zakosztować władzy jak arystokracja a jednocześnie
pozostać sobą odrzucając wielkopańskie znienawidzone zwyczaje.
Jak się robi chleb razowy jarski
bez drożdży, bez kwasu i bez soli?
Chcąc mieć w zupełności smaczny i pożywny chleb, należy go przyrządzać
za każdym razem ze świeżo zmielonej mąki pszennej lub żytniej, ale z dobrego
zboża, należycie oczyszczonego z brudu. Mąkę najlepiej przyrządzać sobie samym
na osobnym młynku. Otrzymaną mąkę zarabia się z letnią wodą na ciasto i gniecie
się takowe dopóty, w dzieży, aż nie będzie same odchodzić od niej, po czem się
je zostawia przykryte w ciepłem miejscu, by rosło. Skoro to nastąpiło, wykłada
się ciasto na stolnicę, mąką posypaną, zagniata ponownie, wyrabia małe
bochenki, które – po sparzeniu gorącą wodą – kładzie się na blachę, wysmarowaną
oliwą lub kokosowym masłem i wstawia do odpowiednio przygotowano poprzednio
pieca. By skórka nie odstawała, dobrze jest bochenki przed włożeniem do pieca
nakłóć drewienkiem lub narżnąć nożem w kilku miejscach. W piecu się znajdować
bochenki winny od 2-ch do 3-ch godzin; aby były gładkie, omywa się je potem
ciepłą wodą.
[podpisano:]
Wiadomości osobiste (Głos Rzeszowski, 3
marca 1912)
Chleb z oliwkami i orzechami
Składniki:
10 dkg drożdży
Łyżeczka miodu
130 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
60 g orzechów włoskich
50 g oliwek
Przygotowanie:
Drożdże
ucieramy z miodem, łyżką mąki i łączymy z drożdżami. Czekamy aż zacznął
bulgotać. Mąkę przesiewamy z solą, łączymy z oliwą i drożdżami. Wyrabiamy
elastyczne, jednolite ciasto, które nie lepi się do rąk. Wkładamy je do miski i
czekamy aż podwoi objętość. Potem
dodajemy do niego siekane oliwki i orzechy, wyrabiamy jeszcze chwilkę.
Formujemy
zgrabny bochenek, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, chlebek smarujemy oliwą,
wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut aż się ładnie zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz