wtorek, 16 maja 2017

Chleb z orzechami i oliwkami





Dziś proponuje upieczenie domowego chleba. Nie będzie to jednak swojsko pachnący bochenek, który prosi się o posmarowanie smalcem, ale wersja śródziemnomorska, bo z oliwkami i orzechami. Przepis znalazłam na ściennym kalendarzu kuchennym (można w nich znaleźć prawdziwe kuchenne perełki) i od razu wypróbowałam. Jest oryginalny w smaku i najlepiej jeść go po prostu z masłem. Bochenek wychodzi nieduży, i bądźcie pewni, że zniknie w mgnieniu oka!


Jeszcze dwie ciekawostki o chlebie:

Chleb rewolucyjny

We Francji po rewolucji władze zakazały jedzenia chleba białego z mąki pszennej – symbolizowało ono znienawidzoną arystokrację, która twierdziła, że ma tak delikatny żołądek że nie może jeść chleba żytniego. Specjalnym dekretem nakazano pieczenie chleba pszenno-żytniego – lud francuski mógł teraz zakosztować władzy jak arystokracja a jednocześnie pozostać sobą odrzucając wielkopańskie znienawidzone zwyczaje.

Jak się robi chleb razowy jarski bez drożdży, bez kwasu i bez soli?

Chcąc mieć w zupełności smaczny i pożywny chleb, należy go przyrządzać za każdym razem ze świeżo zmielonej mąki pszennej lub żytniej, ale z dobrego zboża, należycie oczyszczonego z brudu. Mąkę najlepiej przyrządzać sobie samym na osobnym młynku. Otrzymaną mąkę zarabia się z letnią wodą na ciasto i gniecie się takowe dopóty, w dzieży, aż nie będzie same odchodzić od niej, po czem się je zostawia przykryte w ciepłem miejscu, by rosło. Skoro to nastąpiło, wykłada się ciasto na stolnicę, mąką posypaną, zagniata ponownie, wyrabia małe bochenki, które – po sparzeniu gorącą wodą – kładzie się na blachę, wysmarowaną oliwą lub kokosowym masłem i wstawia do odpowiednio przygotowano poprzednio pieca. By skórka nie odstawała, dobrze jest bochenki przed włożeniem do pieca nakłóć drewienkiem lub narżnąć nożem w kilku miejscach. W piecu się znajdować bochenki winny od 2-ch do 3-ch godzin; aby były gładkie, omywa się je potem ciepłą wodą.

[podpisano:] Wiadomości osobiste (Głos Rzeszowski, 3  marca 1912)









Chleb z oliwkami i orzechami


Składniki:

10 dkg drożdży

Łyżeczka miodu

130 ml ciepłej wody

250 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

60 g orzechów włoskich

50 g oliwek



Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z miodem, łyżką mąki i łączymy z drożdżami. Czekamy aż zacznął bulgotać. Mąkę przesiewamy z solą, łączymy z oliwą i drożdżami. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, które nie lepi się do rąk. Wkładamy je do miski i czekamy aż podwoi objętość.  Potem dodajemy do niego siekane oliwki i orzechy, wyrabiamy jeszcze chwilkę. 


Formujemy zgrabny bochenek, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, chlebek smarujemy oliwą, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut aż się ładnie zrumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz