czwartek, 21 września 2017

Kruche ciasto ze śliwkami






No, i naszło mnie na śliwki na całego (choć strasznie w tym roku drogie). Podaje więc przepis na genialne kruche ciasto ze śliwkami, na które czekam cały rok (tak jak na rabarbarowe w maju). Przepis dostałam kiedyś od Zosi, przyjaciółki mojego taty, która zajęć kuchennych za bardzo nie lubi, ale ma nosa do przepisów – znalazła go w jakiejś zapomnianej książce z lat 70. ubiegłego wieku. Upieczcie, nie pożałujecie!


Kruche ciasto ze śliwkami

Ciasto:
2,5 szkl. Mąki
Kostka masła (200 g)
2 jajka
10 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Zalewa:
2 jajka
Łyżka płaska mąki
10 dkg cukru
Szklanka śmietany (zwykłej 18% z kubeczka, nie żadnej śmietanki z kartonika)
Oraz
1 kg śliwek
2 łyżki cukru
Cukier waniliowy

Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść szybki kulę i wstawić ją na pół godziny do lodówki.


Międzyczasie wypestkować delikatnie śliwki.
Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza na termoobieg.
Dużą blachę wylepić ciastem robiąc wokół centymetrowy brzeżek.


Nie trzeba nakłuwać go widelcem ani podpiekać (to jeszcze jedna zaleta tego ciasta). Poukładać grubo śliwki, rozciętymi stronami do góry. Posypać dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.




Piec to około 10 minut, aż brzegi się zaczną rumienić.
Potem zalać ciasto dokładnie rozmąconą zalewą i piec jeszcze 35 minut, aż wszystko się zrumieni. 


10 minut przed końcem można wyłączyć termo obieg. Gotowe!


2 komentarze:

  1. Mniam, śliwki u mnie po 6-7 zł, ale sezon czas zacząć!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też drogie, ale oprzeć się nie da. Życzę udanych przetworów i wypieków

    OdpowiedzUsuń