środa, 7 czerwca 2017

Babka orzechowa






Wiem, że teraz jest czas na ciasta z sezonowymi owocami, ale spróbujcie proszę upiec tę niepozorną z na pierwszy rzut oka babkę, a nie pożałujecie, bo chowa się przed nią niejeden sernik na zimno z truskawkami. To ciasto lekkie, wykwintne w smaku i mogące wytrzymać bez lodówki dłużej niż inne. Brakuje wam w nim lata? Wystarczy dodać gałkę waniliowych lodów i owocową dekorację i mamy pyszny sezonowy deser. Smacznego!

Babka orzechowa

190 g mąki
110 g orzechów mielonych
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryna Kasia
2 łyżki kakao
½ szkl cukru kryształu
½ szkl. cukru pudru
Aromat waniliowy (albo cukier waniliowy, albo i to i to)


W rondelku stop margarynę. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną masę z odrobiną soli. W drugiej misce ubij na jasno żółtka z oboma cukrami i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek, kakao, wlej przestudzoną margarynę i zmiksuj. Następnie wsyp orzechy, aromat waniliowy, ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto ma być dość gęste.





Piecz w formie babkowej (najlepiej z kominkiem) w 180 stopniach Celsjusza najlepiej na termoobiegu przez co najmniej 50 minut. Babka musi się dobrze wypiec.Wyjmij z piekarnika i jak troszkę ostygnie wyłóż na serwetę żeby się nie zaparzył. Można dać polewę.


2 komentarze:

  1. Masło zamiast margaryny!!! ps. jaka mąka będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, ale masło będzie za ciężki i zrobi się klajster, Ja też nie jestem zwolenniczką margaryny ale tu musi być. Maka zwykła, najzwyklejsza nie trzeba patrzeć na przemiał, dałam lubellę do ciast - z babką na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń