Wiem, że teraz jest czas na ciasta z sezonowymi owocami, ale
spróbujcie proszę upiec tę niepozorną z na pierwszy rzut oka babkę, a nie
pożałujecie, bo chowa się przed nią niejeden sernik na zimno z truskawkami. To
ciasto lekkie, wykwintne w smaku i mogące wytrzymać bez lodówki dłużej niż
inne. Brakuje wam w nim lata? Wystarczy dodać gałkę waniliowych lodów i owocową
dekorację i mamy pyszny sezonowy deser. Smacznego!
Babka orzechowa
190 g mąki
110 g orzechów
mielonych
4 jajka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Margaryna
Kasia
2 łyżki
kakao
½ szkl cukru
kryształu
½ szkl.
cukru pudru
Aromat
waniliowy (albo cukier waniliowy, albo i to i to)
W rondelku stop margarynę. Białka oddziel od żółtek. Białka
ubij na sztywną masę z odrobiną soli. W drugiej misce ubij na jasno żółtka z
oboma cukrami i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek, kakao, wlej
przestudzoną margarynę i zmiksuj. Następnie wsyp orzechy, aromat waniliowy,
ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto ma być dość gęste.
Piecz w formie babkowej (najlepiej z kominkiem) w 180
stopniach Celsjusza najlepiej na termoobiegu przez co najmniej 50 minut. Babka
musi się dobrze wypiec.Wyjmij z piekarnika i jak troszkę ostygnie wyłóż na serwetę żeby się nie zaparzył. Można dać polewę.
Masło zamiast margaryny!!! ps. jaka mąka będzie najlepsza?
OdpowiedzUsuńWiem, ale masło będzie za ciężki i zrobi się klajster, Ja też nie jestem zwolenniczką margaryny ale tu musi być. Maka zwykła, najzwyklejsza nie trzeba patrzeć na przemiał, dałam lubellę do ciast - z babką na opakowaniu.
OdpowiedzUsuń