czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z cukinii i sera feta

 

 Składniki:

duża cukinia
sól i odrobiona oliwy
3/4 kostki sera feta
1/2 szkl.oliwy
sok z małej cytryny
duża łyżka miodu
łyżeczka ostrej papryki w proszku
pęczek koperku
kilka włoskich orzechów uprażonych na patelni.



Wykonanie:

Cukinię kroimy na plastry o grubości 2 mm, rozkładamy na papierowym ręczniku, delikatnie solimy i czekamy 15 minut aż puści sok. Następnie plasterki osuszamy nowym kawałkiem ręcznika i grillujemy na patelni lekko tylko muśniętej oliwą. (można to zrobić na kratce w piekarniku).   


Tak przygotowaną cukinię marynujemy w marynacie z soku z cytryny, oliwy, papryki i miodu przez całą noc.
Na następny dzień rozkładamy zamarynowane plastry cukinii na dużym talerzu lub półmisku., posypujemy pokruszonym serem feta, siekanym koperkiem i startymi na drobnej tarce orzechami.
Jeśli ktoś nie lubi  bardzo wyrazistych smaków można zamiast fety użyć innego, łagodniejszego sera, np. mozzarelli, sera koziego albo zwykłego twarogu. Z podanej porcji wychodzą dwa duże obiadowe talerze sałatki.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz