środa, 23 marca 2016

Chałka Dr Oetkera



Chałka Dr Oetker
Czasem warto korzystać z przepisów zamieszczonych na opakowaniach produktów lub reklamach w prasie. Tym sposobem można zdobyć niejeden szlagier swojej kuchni. U mnie to sałatka z soczewicy z serem żółtym z opakowania soczewicy i śledzie z curry z torebki przyprawy curry, a od wczoraj doskonała chałka drożdżowa. Przepis znalazłam przy reklamie suchych drożdży Dr Oetker zamieszczonej w najnowszym piśmie "Moje Gotowanie". Uwagę zwróciły przede wszystkim piękne drożdżowe warkocze na zdjęciu, złociutkie i obsypane kruszonką. A i przepis wydał się prosty i sensowny, troszkę go udoskonaliłam i efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Ciasto rzeczywiście jest typową, mięsistą, lekko ciągnącą się chałką. Lekko słodkie i pięknie pachnące. A kruszonka... kochamy ją przecież wszyscy.





Warto tu wspomnieć, że założycielem firmy był aptekarz dr August Oetker, który w 1891 roku w swojej aptece zaczął sprzedawać proszek do pieczenia o nazwie Backin. Potem zajął się produkcją budyniów, galaretek i środków konserwujących. Od 1908 roku August Oetker stopniowo otwierał fabryki w całej Europie. W Polsce pierwszą fabrykę Dr Oetkera otworzono w Gdańsku Oliwie w 1922 roku. Produkowała ona proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żelatynę. 

Przedwojenna reklama budyniów i ciast Dr Oetkera

Wszystkie zakłady firmy Dr Oetker zajmowały się nie tylko produkcją artykułów spożywczych, ale także wydawaniem książek kucharskich. Poniżej przykłady jednej z nich. Przyniosła mi ją ostatnio znajoma, jako ciekawostkę z dawnych lat. Książeczce brak okładki, ale pochodzi na pewno sprzed II wojny światowej. Świadczą o tym zamieszczone, często niezbyt dziś zrozumiałe przepisy oraz ich składniki. Kto dziś bowiem pamięta co to jest legumina grysikowa, koryntki (drobne rodzynki) czy mączka „Gustin” (skrobia ziemniaczana).





Chałka Dr Oetker
Składniki:
½ kg mąki
100g stopionego masła
¾ szkl. mleka
150 g cukru
1 jajko
2 żółtka
Aromat lub cukier waniliowy
Szczypta soli
Opakowanie suchych drożdży Dr Oetker

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko, przestudzone masło, jajko i żółtka. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki – ma być dość miękkie – „wolne” jakby powiedziała moja babcia. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i czekamy około godziny aż ciasto podrośnie. Potem zagniatamy je jeszcze raz, ale krótko, dzielimy na trzy części. Każdą z części na trzy wałeczki i zaplatamy warkocze. Kładziemy je na blaszkę i ponownie czekamy około 20 minut aż podrosną. Następnie albo smarujemy chałki białkiem z wodą albo robimy kruszonkę z: 50 g masła, 100 g mąki i 50 g cukru.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz