środa, 8 czerwca 2016

Letnie ciasto z owocami



Letnie ciasto z owocami


Ciasto, na które przepis podam za chwilę, trzeba po prostu upiec. Nie dość, że jest bardzo łatwe do przygotowania to cudownie smakuje, a pachnie…



Jest to klasyczny placek z sezonowymi owocami z gatunku tzw. ucieranych. Kiedyś składniki tarło się w makutrze, czy jak niektórzy mówią donicy, żeby nabrało powietrza a dodatkowo dodawało się dla pulchności pianę ubitą z białek. Dziś w dobie proszków do pieczenia nie musimy się tak wysilać. Wystarczy wszystkie składniki po prostu dokładnie wymieszać, a proszek ciasto nam skutecznie spulchni. Wiem, że są przeciwnicy proszku do pieczenia, ja też nie przepadam za jego stosowaniem, ale w przypadku tego ciasta, w skład którego, wchodzi ciężka maślanka i olej, ten „kontrowersyjny produkt” jest po prostu niezbędny.

Tu jeszcze słówko o proszkach do pieczenia. Jak kiedyś pisałam, proszek do pieczenia pojawił się jeszcze w XIX wieku. Ale szerokie zastosowanie w kuchni znalazł dopiero w dwudziestoleciu międzywojennym. Produkowały go firmy zagraniczne np. Dr. Oetker, ale też polskie, m.in. firma Dawa czy Luba.


Przedwojenna reklama firmy "Luba"

Reklama proszku do pieczenia Dawa z 1935 roku




Ciasto z owocami:

5 szklanek mąki

2 i ½ szklanek cukru (dużo, ale owoce są naturalnie kwaśnie i cukier się równoważy – ciasto nie jest wcale za słodkie)

2 cukry waniliowe

6 łyżeczek proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

2 szklanki maślanki lub kefiru

4 jajka

Oraz

Dowolne owoce, najlepsze te twardsze. Pani Marysia, która przepis mi podała twierdzi, że najlepsze są morele albo brzoskwinie.


Wszystkie składniki wymieszać w misce na jednolitą masę. Wylać ją do dużej prostokątnej blachy. Na ciasto wyłożyć owoce i lekko wcisnąć je w ciasto. Ma być ich dużo – nie ma co bać się zakalca bo dzięki dużej ilości proszku do pieczenia ciasto w piekarniku potraja swoją objętość. Na owoce wysypać kruszonkę (6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, 2 łyżki stopionego masła). Piec w 170 stopniach Celsjusza z termoobiegiem około 1 h i 20 minut albo dłużej – placek ma być dobrze wypieczony. 









Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja ciasta. Ciasto, które widzicie na fotografiach upiekłam z połowy porcji w okrągłej blaszce tortowej. Placek wychodzi pyszny ze świeżymi owocami, ale z mrożonymi też jest świetny. Ja dałam trochę świeżych truskawek i rabarbaru oraz mrożone wiśnie i borówki leśne. Po prostu pycha!









Powołując się na art. 16 "Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 904) nie wyrażam zgody na kopiowanie, przetwarzanie oraz jakiekolwiek wykorzystywanie treści (tekstów i zdjęć) zamieszczanych przeze mnie na blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz